Robert Diepeveen
01/24/2024
2 min
0

[AD] Kerstpakketten Mogen Weer Wat Kosten: Leveranciers Kunnen De Vraag Nauwelijks Bolwerken

01/24/2024
2 min
0

Het gaat goed met de bedrijven in de regio, werkgevers geven meer geld uit dan andere jaren. Bij de kerstpakkettenleveranciers in de regio is het daardoor een gekkenhuis. Met man en macht wordt gewerkt om alles op tijd te leveren.

„Het is topdrukte”, zegt Mariëtte van Wagensveld van Complementair premiums & gifts in Veenendaal. Zelfs de mensen op kantoor helpen deze dagen mee met het inpakken van de duizenden kerstpakketten die het bedrijf voor kerst de deur uit moet krijgen. Het bedrijf richt zich het hele jaar door op verschillende pakketten, zowel paas-, zomer- als kerstpakketten. Wagensveld noemt de groei van die laatste dit jaar ‘explosief’.

Ongeveer zeven miljoen Nederlanders ontvangen de komende dagen een kerstgeschenk. Volgens Wilco Jansen, hoofd communicatie van de Sligro Food Group, waren dat er drie jaar geleden nog 5,5 miljoen. „Door de sterke economische groei zitten we nu weer op het niveau van voor de crisis.”

Sterke groei

Wagensveld nam haar bedrijf, waar vooral (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, vijf jaar geleden in crisistijd over. „Toen zetten we maar een paar honderd pakketten af. De laatste jaren plussen we ieder jaar met 35 procent.”

Bedrijven in de regio geven steeds meer geld uit aan de kerstgeschenken voor hun medewerkers. De ict-bedrijven lopen daarin voorop, volgens Wagensveld. „Gemiddeld zit een pakket rond de 40/50 euro.” Geschenkbonnen heeft Wagensveld dit jaar nog niet verkocht. „Sinds de V&D failliet is, is er toch een soort angst ontstaan dat bonnen misschien niet inwisselbaar zijn.”

Wat zit er in een pakket? „Bij ons vinden de eetpakketten met A-merken erin gretig aftrek. Met een mooi cadeau erbij als bijvoorbeeld een bamboe speaker of wijnkoeler.” En na deze warme zomer is de vintage-koeltas ook populair.

Gerecyclede producten

Duurzaamheid blijven bedrijven belangrijk vinden. „De verpakkingen zijn veelal van gerecyclede producten. Denk dan aan een mand van gerecyclede autobanden of hout.” Ook in de pakketten zie je die trend terugkomen in de vorm van potten van gerecycled glas met daarin bijvoorbeeld kerstkransjes.

Bij B & B Specials in Veenendaal signaleren ze ook dat er meer geld wordt uitgegeven aan de kerstgeschenken. „Gemiddeld zo rond de 50/55 euro”, zegt eigenaresse Hanneke van den Brink. Ook hier is het topdrukte deze week. „Ik ben nu aan het uitleveren.” Bonnen doen het bij B & B wel goed, vooral als ‘aanvulling bij een pakket’. Echte ‘hardlopers’ zijn het traditionele pakket en de ‘tapasmix’.

In Ede, bij het bedrijf Fitbox, pakken de medewerkers 15.000 pakketten in. Ook hier ligt de gemiddelde besteding per pakket hoger dan de afgelopen jaren. „Rond de 40 euro, exclusief btw”, zegt directeur Kees Hoksbergen. Fitbox verkocht dit jaar wel veel bonnen. „Vooral aan de grotere organisaties, omdat het logistiek praktischer is. Kleinere organisaties zie je nu weer vaker voor een pakket kiezen, omdat dit als persoonlijker wordt ervaren.”

Vreemde eend

De directeur noemt zijn bedrijf een beetje ‘een vreemde eend in de bijt in kerstpakkettenland’. „Wij verkopen alleen geschenken met een gezond en vitaal karakter. Dan moet je denken aan sportieve pakketten met gadgets voor een leven vol beweging, maar ook smoothie- en salade-pakketten. Heel actueel, want gezondheid en de bewustwording daaromheen wordt steeds belangrijker.”

Wilco Jansen van Sligro, met onder meer een vestiging in Tiel, zegt dat de trends in kerstpakkettenland nooit ‘echt schokkend’ zijn. „Het zijn meer langzame verschuivingen gedurende een aantal jaren. Het bovenliggende thema is ‘gezelligheid in en rondom het huis’. Veelal houdbare levensmiddelen in combinatie met iets blijvends.”

Pastei en ragout

En de pasteitjes en ragout, zitten die er nog in? „Tja, dat zijn dé klassiekers, maar die zie je tegenwoordig nog maar héél weinig.” De top-10 producten zijn bij Sligro koffie, thee, wijn, vruchtensap, slagroom, koekjes, chocola, crackers, paté, soep en hartige snacks. De groothandel houdt ook rekening met mensen met een religieuze achtergrond. „Producten in het pakket die bijvoorbeeld alcohol of varkensvlees bevatten, worden vervangen.”

Het is deze week nog even aanpoten voordat de leveranciers zelf met de benen omhoog kunnen. Wagensveld: „Op kerstavond, als ik het laatste pakket meeneem naar mijn gezin, is alle hectiek achter de rug.”

Bron: https://www.ad.nl/veenendaal/kerstpakketten-mogen-weer-wat-kosten-leveranciers-kunnen-de-vraag-nauwelijks-bolwerken~ab928c4e/

Reacties
Categorieën